XSluiten

Door verder op onze site te browsen, aanvaardt u het gebruik van cookies waarmee wij diensten en aanbiedingen kunnen voorstellen waarvoor u belangstelling toont.

Meer weten en de cookies instellen

 

De vrije radicalen

 

Vrije radicalen veroorzaken veel schade aan de huidcellen, die zich uit in klinische wijzigingen die karakteristiek zijn voor huidveroudering. Hoe worden die gevormd? Hoe werken zij? Hoe kunnen we ze bestrijden om onze huid te beschermen?

De vrije radicalen: vijanden van onze huid

Vrije radicalen zijn moleculen die een elektron verloren hebben, daardoor instabiel zijn en sterk reageren en de biologische moleculen aantasten. Zij worden spontaan gevormd wanneer er zuurstof en UV-straling aanwezig zijn. De belangrijkste - ROS (Reactive Oxygen Species) - zijn:

  • Het superoxide-radicaal, O2.-, afkomstig uit de zuurstof die wij opnemen om de voedingsstoffen te verbranden, die gebruikt wordt door de witte bloedlichaampjes om bacteriën en virussen te elimineren;
  • Het hydroxyl-radicaal, OH.-, afkomstig uit de in ons lichaam aanwezige watermoleculen;
  • Waterstofperoxide H2O2, dat in aanwezigheid van ijzer het hydroxyl-radicaal geeft
  • Ongebonden zuurstof, O2., de geactiveerde vorm van zuurstof, geproduceerd door UV.

 

Vrije radicalen en oxidatieve stress

In ons organisme worden de ROS permanent gevormd door fysiologische biochemische reacties, voornamelijk door mitochondrium, de energiecentrale van de cel. Maar deze zijn eveneens, in grote hoeveelheden, afkomstig uit externe factoren, zoals met name UV, sigarettenrook, verontreiniging, enz.

Om de vorming van in vivo geproduceerde ROS (waarvan wij kleine hoeveelheden nodig hebben) te controleren, beschikt de cel over een verdedigingssysteem en een intrinsiek reparatiesysteem: antioxidanten in de cellen, enzymen, apoptose (geprogrammeerde celdood),... Maar wanneer deze in te grote hoeveelheden worden geproduceerd en niet door de "overvolle" cel geëlimineerd kunnen worden, vallen zij de celmembraan, het DNA en de eiwitten aan.

Een verstoord evenwicht tussen oxidanten en antioxidanten heet oxidatieve stress.