XSluiten

Door verder op onze site te browsen, aanvaardt u het gebruik van cookies waarmee wij diensten en aanbiedingen kunnen voorstellen waarvoor u belangstelling toont.

Meer weten en de cookies instellen

De vochtarme huid

De vochtarme huid heeft gebrek aan vocht. De uitdroging is meestal tijdelijk en kan alle huidtypes betreffen: vette huid en gemengde huid, droge huid en zeer droge huid, gevoelige huid of niet. Een droge huid moet niet verward worden met een vochtarme huid. In het eerste geval heeft de huid een constant gebrek aan lipiden en heeft zij extra vette stoffen nodig (olie, boter..). In het tweede geval heeft de huid gebrek aan vocht en ingrediënten nodig die "vocht vangen", maar niet vet zijn.

De vochtarme huid: gebrek aan vocht

Water is voor iedere huid een essentieel element. De bovenste laag van de opperhuid (stratum corneum) bevat van nature tussen 12 en 16% water. Bij een gehalte onder de 10% wordt de huid als vochtarm beschouwd.

Het water in de huid wordt meestal vastgehouden door een hydrolipidenlaagje aan het oppervlak hiervan. Dit laagje draagt bij aan de barrièrefunctie van de huid. Helaas kan dit laagje beschadigen (agressieve reinigingsmiddelen, verontreiniging, zon, zeep...). De watermoleculen worden dan niet meer vastgehouden in de bovenste lagen van de opperhuid en de huid droogt uit.

Van nature verdampt er regelmatig water uit de huid. Maar dit verlies neemt toe wanneer het koud en droog is. Parallel hieraan, om de kou te bestrijden, trekken de bloedvaten samen, waardoor de microcirculatie afneemt. Er wordt dus minder water door het bloed vervoerd en de huid wordt minder gehydrateerd dan normaal.

De effecten van een vochtarme huid

Een vochtarme huid is over het algemeen minder soepel, elastisch en stralend. Zij kan onaangenaam aanvoelen en trekken (bijvoorbeeld na een douche of na teveel zon). Als gevolg van het vochtgebrek kunnen er lijntjes ontstaan, vooral rond de oogcontour. Hoewel deze symptomen vaak tijdelijk zijn, moet de huid dagelijks goed gehydrateerd worden om te voorkomen dat deze permanent worden.