XSluiten

Door verder op onze site te browsen, aanvaardt u het gebruik van cookies waarmee wij diensten en aanbiedingen kunnen voorstellen waarvoor u belangstelling toont.

Meer weten en de cookies instellen
VITAMINE PP
Belangrijkste indicatie: van nature zeer droge huid
PURE ACTIEVE STOF A30
Bibliografisch overzicht
 
  • INCI-naam : NIACINAMIDE
  • 99% pure molecule verkregen uit biosynthese

 

Vitamine PP, ook wel B3 of niacine genoemd, speelt (net als vitamine B1 en B2) een rol bij het gebruik van energie door het organisme (energiestofwisseling) in rusttoestand. Het organisme is in staat vitamine PP uit tryptofaan te synthetiseren. De vitamine komt met name voor in vlees en vis. Vitamine PP is een in water oplosbare vitamine, bestaande uit nicotinezuur (niacine) en diens amide, nicotinamide (niacinamide).

Vitamine PP is verantwoordelijk voor twee belangrijke co-enzymen: NAD (nicotinamide adenine dinucleotide) en NADPH (nicotinamide adenine dinucleotide fosfaat). Deze co-enzymen nemen deel aan meer dan 200 enzymreacties in het organisme. Vitamine PP is dan ook actief in een groot aantal functies. Deze maakt met name de afbraak en het gebruik mogelijk van eiwitten, lipiden en koolhydraten. Deze speelt een rol in de vorming van de rode bloedlichaampjes, in de bloedsomloop, bij het vervoer van zuurstof naar de cellen en in de werking van de spijsvertering en het zenuwstelsel.

 

  • WERKINGSMECHANISMEN / BEWIJZEN VAN DOELMATIGHEID

De eigenschappen worden topisch gebruikt om de barrièrefunctie van de huid te verbeteren, de celdifferentiatie te versnellen, voor de vorming van littekens en  om zijn ontstekingremmende werking [1].

• Verbetering van de barrièrefunctie van de huid

Vitamine PP of niacinamide stimuleert de synthese van lipiden in de hoornlaag [2]. Deze lipiden bestaan voornamelijk uit ceramiden, cholesterol, cholesterolesters en vetzuren en vormen een cement waarmee vochtverlies beperkt wordt. Twee klinische studies hebben aangetoond dat Vitamine PP de barrièrefunctie van de huid verhoogt, irritatie bij aanwezigheid van een irriterend bestanddeel vermindert en tegelijkertijd de huidtextuur verbetert [2].

Deze herstructurerende werking van de barrièrefunctie kan beoordeeld worden door het  Onmerkbare Vochtverlies (OVV) te meten. Een afname van het OVV is het teken van een herstructurering van de huid.

• Hydraterende eigenschap

Vitamine PP zorgt voor een aanzienlijke afname van vochtverlies in de opperhuid en verhoogt de hydratatie van de stratum corneum [3, 4].

Deze vitamine verhoogt de activiteit van Serine Palmitoyl Transferase, een belangrijk enzym bij de synthese van sphingosinen en ceramiden. Deze actieve stof zorgt tevens voor de celcohesie en speelt een belangrijke rol in de hydratatie van de huid (vochtophoping en vertraagde verdamping). Niacinamide stimuleert eveneens de uitdrukking van mRNA met een code voor de 2 subeenheden van dit enzym [5].

Vitamine PP is een hydraterende actieve stof die gebruikt kan worden voor de bestrijding van atopische problemen en een zeer droge huid [3, 6].

• Ontstekingsremmend

Talrijke wetenschappelijke studies hebben de ontstekingsremmende eigenschappen van Vitamine PP  aangetoond [4].

 

  • DE MENING VAN ONZE EXPERT

Van deze precursor van de alomtegenwoordige oxidatie-reductie veroorzakende co-enzymen NAD/NADH en NADP/NADPH is de biochemische werking in de huidstofwisseling welbekend. De weldadige werking op de reconstructie van de barrièrewerking en het cement tussen de corneocyten is aangetoond.
Men spreekt over het afremmen van de sirtuïnen, zonder dat de klinische gevolgen hiervan duidelijk vastgesteld zijn. Een genstimulatie is mogelijk door middel van diverse mechanismen. Men spreekt over het afremmen van PolyADPRibosePolymerase (PARP) en van de ontstekingen veroorzakende cytokinen.

De in cosmeticaproducten voor de eczeemachtige huid gebruikte dosis lijkt niet duidelijk vastgesteld te kunnen worden: 1 tot 2% lijkt voor de patiënten tot een goed resultaat te leiden. De vorderingen in het onderzoek naar deze actieve stof zouden het tot een nog interessanter instrument kunnen maken voor de behandeling van bepaalde huidproblemen (eczeem, psoriasis).

 

  • EFFICIËNTE DOSIS

Alle publicaties en wetenschappelijke studies, gebruikelijke toepassingen van deze actieve stof en onze expert kwamen tot de conclusie dat de Pure actieve stof Vitamine PP in een dosis van 290 mg per flacon gebruikt moet worden.

 

 

  • BIBLIOGRAFISCHE REFERENTIES

[1] Nicotinic acid / niacinamide and the skin. Gehring W. J Cosmet Dermatol., 3(2): 88-93. 2004.
[2] Textbook of cosmetic dermatology. Robert Baran, Howard I Maibach, third edition, 2005, Taylor& Francis, 103-113
[3] Moisturizing effects of topical nicotinamide on atopic dry skin. Soma Y et al. Int J Dermatol. 44(3):197-202. 2005.
[4] Nicotinamide in dermatology. Kim et al. Expert Review of Dermatology. 5(1): 23-29. 2010
[5] Niacinamide increases biosynthesis of ceramides as well as other stratum corneum lipids to improve the permeability barrier. Tanno O et al. Br J Dermatol, 143(3): 524-531. 2000.
[6] Advances in the application of nicotinamide in dermatology. Tian H. International journal of dermatology and venereology, Volume 35, Issue 02, 2009.

Deze gegevens worden slechts ter informatie gegeven, zij vormen in geen geval medische informatie en wij kunnen hiervoor geen aansprakelijkheid aanvaarden. Deze documenten kunnen uitsluitend gekopieerd en gedupliceerd worden ter informatie en voor persoonlijk privé gebruik. Het gebruik van kopieën of reproductiesvoor andere doeleinden is uitdrukkelijk verboden en de gebruiker is hiervoor aansprakelijk volgens artikel L 122-3 van het wetboek van Intellectueel Eigendom.