XSluiten

Door verder op onze site te browsen, aanvaardt u het gebruik van cookies waarmee wij diensten en aanbiedingen kunnen voorstellen waarvoor u belangstelling toont.

Meer weten en de cookies instellen

 

Verzorging van de zwarte huid

 

Er bestaat geen fundamenteel verschil tussen de witte en de zwarte huid, behalve betreffende de melanocyten, de cellen die de huid haar kleur geven.

Zwarte huid: Een andere verzorging in een gematigd klimaat

De zwarte huid bevat hetzelfde aantal melanocyten als de witte huid, maar hun werking is anders. Zij zijn actiever en vervaardigen grotere en donkere melaninekorrels (het betreft voornamelijk eumelanine) die zich vervolgens over de hele hoogte van de opperhuid in de keratinocyten verdelen. Zo bieden zij een efficiënte bescherming tegen de zon. De zwarte huid lijdt weinig aan zonnebrand en door UV veroorzaakte kanker.

De pigmentproblemen van de zwarte huid

Bij personen met een zwarte huid is deze niet egaal van kleur, sommige zones zijn donkerder, zoals de mond- of oogcontour, het voorhoofd en de hals. Huidproblemen, zoals acnewondjes, littekentjes, irritaties of ontstekingen kunnen tot overmatige pigmentvlekken leiden. Door het gebruik van vette crèmes voor de behandeling van het haar kan er meer acne voorkomen aan de rand van de haarinplant.

De zwarte huid is vaak irriterend - dit kan verband houden met ongunstige weersomstandigheden - waardoor oppervlakkige ontstekingen kunnen ontstaan die tot overmatige pigmentering leiden. In sommige gevallen is de irritatie het gevolg van een langdurig gebruik van agressieve oplichtende producten, zoals corticoïden die de huid kwetsbaarder en gevoeliger maken. Ook hydroquinone kan tot "confettivormige" depigmentering leiden (talrijke witte vlekjes).

Veroudering van de zwarte huid uit zich vooral in een ongelijkmatige pigmentering.

Aanbevolen Pure werkstoffen:
A10 Mimosa tenuiflora : de Pure werkstof voor de kwetsbaar geworden huid

A43 Enoxolone 280 : de Pure werkstof voor de zeer sterk reagerende huid

A 46 Enoxolone 930 : de Pure werkstof voor de geïrriteerde huid

De verzorging van een snel vochtarme zwarte huid

Bij de zwarte huid is de hoornlaag niet dikker, maar wel dichter. De barrièrefunctie is minder efficiënt dan in een witte huid en de zwarte huid droogt snel uit met een hoog vochtverlies via de opperhuid. De huid schilfert en krijgt een grauw uiterlijk, vooral in de winter. Zij kan namelijk slecht tegen kou en bij een gematigd klimaat ontregelt het natuurlijke hydratatiesysteem, omdat de huid weinig transpireert. De huid van het lichaam is vaak zeer droog en soms zelfs ruw, als een "krokodillenhuid", vooral op de benen. Op de droge zones moet de opperhuid dan ook permanent gehydrateerd en gevoed worden.

Een vochtarme gezichtshuid die met ongeschikte producten behandeld wordt, kan teveel talg afscheiden en gaan glimmen. Er zijn dan ook hydraterende, niet comedogene producten nodig.

Het haar en de hoofdhuid zijn eveneens vaak zeer droog, zodat men vet makende haarverzorgingsproducten gebruikt die het ontstaan van acne kunnen bevorderen of verergeren aan de rand van de haarinplant.

Men moet te vaak wassen met agressieve producten (harde zeep, douchegel) en regelmatige mechanische scrubbeurten vermijden, omdat deze het hydrolipidenlaagje nog meer aantasten en de huid, die al lijdt onder vochtgebrek, kou, de wrijving van de kleding en de kalk in onze gematigde regio's, nog droger maken en meer irriteren.

Aanbevolen Pure werkstoffen:
A30 Vitamine PP : De Pure werkstof voor de droge huid

A31 Aloe vera : de Pure werkstof voor de vochtarme huid

A60 Citroenzuur AHA : de Pure werkstof voor een stralende teint

Aanbevolen biomimetische verzorgingsproducten:
B21 Lichte hydraterende emulsie

B52 Voedende romige melk

Een zwarte huid: een huid met weinig rimpels

De zwarte huid, die goed tegen de zon kan, veroudert weinig tot een jaar of 50. De dikke en compacte lederhuid, waarvan de elastische structuurvezels weinig verschillen van die van de witte huid, wordt zeer goed beschermd tegen zonne-elastose. Om die reden verschijnen rimpels pas laat. De tekenen van huidveroudering kunnen dan ook met dezelfde producten behandeld worden als bij de lichte huid, omdat de mechanismen dezelfde zijn.