XSluiten

Door verder op onze site te browsen, aanvaardt u het gebruik van cookies waarmee wij diensten en aanbiedingen kunnen voorstellen waarvoor u belangstelling toont.

Meer weten en de cookies instellen
UREA
Belangrijkste indicaties: zeer droge, trekkende huid
PURE ACTIEVE STOF A33
Síntesis bibliográfica
 
  • INCI-naam : Urea
  • 99% pure molecule verkregen uit biosynthese

 

Het van nature in het menselijk lichaam aanwezige urea is de belangrijkste eliminatievorm van stikstofverbindingen (afkomstig uit de stofwisseling van de aminozuren bij de mens). De lever breekt aminozuren af en zet deze om in urea.

In de opperhuid is de stof voornamelijk afkomstig uit de zweetklieren en maakt dit deel uit van de vochtaantrekkende verbindingen van de stratum corneum die samen de natuurlijke hydratatiefactor (Natural Moisturizing Factor) vormen. Het wordt gebruikt in huid- en cosmeticaproducten, zoals crèmes, lichaamsmelk en gels. Urea is te vinden in alle producten voor de behandeling van xerose, ichtyose en plaatselijke hyperkeratosen. Urea wordt vaak gebruikt voor de behandeling van atopische huidaandoeningen, waarvoor één van de belangrijkste verschijningsfactoren een droge huid is.
Bovendien blijkt urea een antibacteriële activiteit en een zelfregulerende werking te hebben (teveel urea leidt niet tot een te hoge hydratatie) en het bevordert de opname van de actieve stoffen.

De stof, die goed verdragen wordt, trekt snel in de opperhuid. Het in cosmeticaproducten gebruikte urea wordt uitsluitend verkregen door middel van synthese, volgens een niet-verontreinigend procédé en het gebruik hiervan is toegestaan in de biologische cosmetica.

 

  • WERKINGSMECHANISMEN / BEWIJZEN VAN DOELMATIGHEID

Urea vergemakkelijkt het elimineren van huidschilfers en het vernieuwen van de corneocyten en vormt een uitgelezen hydraterend bestanddeel voor de opperhuid [1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8].

Urea wordt traditioneel gebruikt in de dermatologie voor de behandeling van de droge huid, voornamelijk omdat het in staat is de waterstofverbindingen van de eiwitketens te verbreken en de configuratie en het samenklonteren hiervan te veranderen. Bij een hoge concentratie (meer dan 10%) oefent dit dan ook een keratolytische werking en neemt de doorlatendheid van de huid toe. Bij een concentratie van 10% of meer bevordert het de waterverbinding op de eiwitketens [9].

Het trekt vocht aan en maakt de cellen van de opperhuid hydrofieler [10, 11].

 

  • DE MENING VAN ONZE EXPERT

Deze in chemisch opzicht zeer eenvoudige molecule, de laatste etappe van de stofwisseling van de nucleïnezuren, heeft geen specifieke farmacologische werking, maar door zijn uitzonderlijke verwantschap met water, zijn niet-ionische karakter en zijn vermogen waterstofverbindingen te geven, is deze in staat tot interactie met eiwitten en complexe biologische structuren. De molecule kan vochtophoping vergemakkelijken en, bij een hoge concentratie, biologische structuren ontbinden en oplossen. De osmotische celeigenschappen zijn welbekend in de farmacie en verschillen van die van minerale zouten.

Op het niveau van de huid wordt zijn vermogen te bevochtigen waargenomen bij een concentratie in procenten (1 tot 5%). Al naar gelang de concentratie toeneemt, ontstaan er ontbindende eigenschappen, waardoor de stof het vermogen heeft de minder goed verankerde corneocyten "los te weken". Deze keratolitische eigenschappen met hoge doses (ca. 10%) zouden een voldoende keratolytische werking hebben om de vernieuwing van de opperhuid en een globale stimulering van de huid te versnellen. Hierdoor is deze actieve stof geschikt voor gevallen van door zonlicht veroorzaakte veroudering in de plaats van AHA.

Bij "extreme" concentraties (40% en meer) worden de producten zodanig "ontbindend" dat zij, bijvoorbeeld in geval van afsluiting, het mogelijk maken een nagel te trekken voor de behandeling van onychomycosis. Bij hoge concentraties is het ook mogelijk psoriasisplekken en andere keratosen te "reinigen" (haar, voetzool). De stof wordt in veel preparaten volgens recept voor dermatologische toepassingen gebruikt.

De activiteit van de molecule hangt sterk af van de Galenische formule en men moet geen diepe penetratie nastreven, omdat deze in de opperhuid actief is (S Corneum), maar een gelijktijdig gebruik van als "afscherming" werkende vetten zal een grote invloed hebben op het verkregen resultaat en de met de concentraties verband houdende werking.

 

  • EFFICIËNTE DOSIS

Alle publicaties en wetenschappelijke studies en gebruikelijke toepassingen van deze actieve stof en onze expert kwamen tot de conclusie dat de Pure actieve stof Urea in een dosis van 2500 mg per flacon gebruikt moet worden.

 

  • BIBLIOGRAFISCHE REFERENTIES

[1] The clinical benefit of moisturizers. Lodén M, J Eur Acad Dermatol Venereol. 19(6): 672-88. 2005.
[2] Significance of urea in external therapy. Wohlrab W, Hautarzt, 40 (9): 35-41. 1989.
[3] Instrumental and dermatologist evaluation of the effect of glycérine and urea on dry skin in atopic dermatitis. Loden M et al, Skin res technol, 7(4):109-213. 2001.
[4] Cream or foam in pedal skin care : towards the ideal vehicle for urea used against dry skin. Borelli C et al, Int J Cosmet Sci, 33(1): 37-43. 2010
[5] Influence of excipients on moisturizing effect of urea. Couteau C et al, Drug Dev Ind Pharm, 32(2) : 239-342. 2006.
[6] 10% urea cream (Laceran) for atopic dermatitis : A clinical and laboratory evaluation. Pigatto PD et al, Journal of Dermatological Treatment, 7(3): 171-175. 1996.
[7] A double-blind comparison of two creams containing urea as the active ingredient. Assessment of efficacy and side-effects by non-invasive techniques and a clinical scoring scheme. Serup J, Acta Derm Venereol Suppl (Stockh). 177: 34-43. 1992.
[8] Clinical evaluation of 40% urea and 12% ammonium lactate in the treatment of xerosis. Ademola J et al, Am J Clin Dermatol. 3(3): 217-222. 2002.
[9] ACTIFS ET ADDITIFS EN COSMETOLOGIE, Marie-Claude MArTINI, p 201. ED1992.
[10] Introduction neurodermatitis and urea. Wohlrab W, Hautarzt, 43(11):1-4. 1992.
[11] Moisture retaining effect and tolerance of urea containing Externa in neurodermatitis patients. Taube KM, Hautarzt, 43(11):30-32. 1992.

Deze gegevens worden slechts ter informatie gegeven, zij vormen in geen geval medische informatie en wij kunnen hiervoor geen aansprakelijkheid aanvaarden. Deze documenten kunnen uitsluitend gekopieerd en gedupliceerd worden ter informatie en voor een persoonlijk privé gebruik. Het gebruik van kopieën of duplicata voor andere doeleinden is uitdrukkelijk verboden en de gebruiker is hiervoor aansprakelijk volgens artikel L 122-3 van het wetboek van Intellectuele Eigendom.