XSluiten

Door verder op onze site te browsen, aanvaardt u het gebruik van cookies waarmee wij diensten en aanbiedingen kunnen voorstellen waarvoor u belangstelling toont.

Meer weten en de cookies instellen
PEPTIDE-4 PRO-COLLAGEEN
Belangrijkste indicaties: gevestigde,expressierimpels
begeleiding van dermo-esthetische behandelingen
PURE ACTIEVE STOF A12
Bibliografisch overzicht
  • INCI-naam: Caprooyl tetrapeptide-3
  • Zuivere molecule verkregen door Biosynthese

 

Peptide-4 Pro-collageen is een complex dat een actieve keten bevat van drie aminozuren: glycine (G), histidine (H) en lysine (K). Deze keten, ook wel tripeptide GHK genoemd, werd in 1973 ontdekt door Loren Pickart. Het is een biomimetisch peptide, dat van nature bij de mens wordt aangetroffen en met name in de huid. Dit peptide heeft tal van biologische werkingen waaronder het activeren van weefselherstel, het stimuleren van de biosynthese van collageen, het aantrekken van immuuncellen, ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen en het stimuleren van angiogenese.

Gezien de belangrijke rol in de biologie van de huid worden preparaten op basis van tripeptide GHK gebruikt voor talrijke toepassingen waaronder het genezen van huidletsel, na laserbehandelingen of gewoon wanneer de huid is aangetast.

De gekozen vorm bestaat uit een tetrapeptide (keten van 4 aminozuren) opgebouwd rondom de gestabiliseerde G-H-K keten en geënt op een vetzuur dat zorgt voor een betere biobeschikbaarheid van het peptide in de huid.

 

  • WERKINGSMECHANISMEN / BEWIJZEN VAN DOELMATIGHEID

Op moleculair niveau helpt tripeptide GHK bij de reconstructie van nieuwe huid door de angiogenese te stimuleren, de bestanddelen van de extracellulaire matrix te produceren en de afscheiding van TGF-β 1 door de fibroblasten te verminderen. De GHK keten heeft bovendien ontstekingsremmende en chemotactische eigenschappen.

Het tripeptide GHK werkt op de biosynthese van nieuwe huidweefsels

Tripeptide GHK stimuleert de angiogenese door de expressie te versterken van de groeifactor van de fundamentele fibroblasten (β-FGF) en van de vasculaire endotheel groeifactor (VEGF) [1]. Het stimuleert bovendien de toename van de fibroblasten [1].

Tripeptide GHK maakt de huid weer compacter door de biosynthese van de bestanddelen van de extracellulaire matrix te stimuleren

GHK stimuleert de vorming van collageen, van proteoglycanen en van glycosaminoglycanen (dermataan sulfaat en heparaan sulfaat) [2, 3, 4]. Deze moleculen zijn essentiële bestanddelen van de extracellulaire matrix en zijn nauw verbonden met de stevigheid en compactheid van de huid.

GHK activeert enerzijds de productie van metalloproteïnasen MMP-2 en anderzijds hun remmers TIMP-1 en 2, om de beschadigde eiwitten uit de extracellulaire matrix te verwijderen en de synthese van nieuwe eiwitten te activeren, om deze extracellulaire matrix weer op te bouwen [5]. Bovendien vermindert GHK de afscheiding door de fibroblasten van TGF-β 1 (een factor die de wondgenezing teweegbrengt) [6].

In vivo vermindert Peptide-4 Pro-collageen aanzienlijk de diepte van rimpels en lijntjes

In vivo (klinische test) is Peptide-4 Pro-collageen in een formule met 2,5% getest op vrijwilligsters. Tweemaal daags toegepast op een gave huid gedurende 56 dagen, vermindert het rimpels en lijntjes met gemiddeld 27%. De behandeling met dit peptide geeft een aanzienlijke toename van de dichtheid van de huid te zien volgens 78% van de vrijwilligsters evenals een grotere homogeniteit van de huid volgens 70% van de vrijwilligsters [7].

Een biologisch jongere huid terugkrijgen vereist twee samenhangende processen: het verwijderen van de beschadigde eiwitten en van atypisch huidletsel, en het vervangen hiervan door gaaf weefsel [8]. Het hele proces lijkt op de remodelleringsfase tijdens de heling wanneer littekenweefsel wordt verwijderd om de huid weer in haar oorspronkelijke staat terug te brengen. Bij jonge kinderen verloopt dit proces heel snel en verdwijnen huidbeschadigingen snel. Bij volwassenen verloopt dit proces veel langzamer en kunnen littekens gedurende meerdere jaren zichtbaar blijven.

Peptide-4 Pro-collageen werkt als een inductor van de tweede helingsfase: wanneer het remodelleringsproces de weefsels herstelt en weer een gave huid opbouwt. Op dezelfde manier maakt Peptide-4 aangebracht op een rijpere huid het mogelijk weer een biologisch jongere huid terug te krijgen en bestaande rimpels en lijntjes te verminderen.

 

  • DE MENING VAN ONZE EXPERT

In dit synthetische tetrapeptide wordt het actieve deel gevormd door het tripeptide GHK (combinatie van de 3 aminozuren Glycine, Histidine en Lysine). Er is wetenschappelijk bewezen dat dit tripeptide helpt bij de reconstructie van de huid door onder andere de productie van de bestanddelen van de extracellulaire matrix te stimuleren.
Zo verdicht het tripeptide GHK de huid door de biosynthese van het collageen, de proteoglycanen en de glycosaminoglycanen, die van nature in de lederhuid aanwezig zijn, te stimuleren. Het is de goede kwaliteit van de lederhuid die de huid haar stevigheid en compactheid geeft.
In een klinisch onderzoek is aangetoond dat tripeptide GHK de diepte van de rimpels en lijntjes aanzienlijk vermindert. Het is dus een interessante molecule tegen huidveroudering, die gedurende een langere periode (meerdere maanden) gebruikt moet worden omdat het verwachte effect van het verdichten van de huid uiteraard niet onmiddellijk plaatsvindt.

 

  • EFFICIËNTE DOSIS

Alle publicaties en wetenschappelijke studies, de gebruikelijke toepassingen van deze actieve stof en onze expert kwamen tot de conclusie dat deze werkstof gebruikt moet worden in een dosis van 2,5%, ofwel 75 µg peptide-4 per flacon van 15 ml.

 

  • BIBLIOGRAFISCHE REFERENTIES

[1] Effects of Copper Tripeptide on the Growth and Expression of Growth Factors by Normal and Irradiated Fibroblasts. Pollard JD et al. Arch. Facial Plast Surg, 7: 25-31. 2005.

[2] Stimulation of collagen synthesis in fibroblast cultures by the tripeptide-copper complex glycyl-L-histidyl-L-lysine-Cu2+. Maquart FX et al., FEBS Letter, 238(2): 343-346. 1988.

[3] Stimulation of sulfated glycosaminoglycan synthesis by the tripeptide-copper complex glycyl-L-histidyl-L-lysine-Cu2+. Wegrowski Y et al., Life Sciences. 51(13): 1049-1056. 1992.

[4] The human tri-peptide GHK and tissue remodeling. Pickart L. J Biomater Sci. 19(8) : 969-988. 2008.

[5] The tripeptide-copper complex glycyl-L-histidyl-Llysine-Cu2+ stimulates matrix metalloproteinase-2 expression by fibroblast cultures. Siméon A et al., Life Sciences. 67 : 2257-2265. 2000.

[6] The effect of copper tripeptide and tretinoin on growth factor production in a serum-free fibroblast model. McCormack MC et al., Arch Facial Plast Surg. 3(1): 28-32. 2001.

[7] Klinisch onderzoek. Verantwoordelijke voor het onderzoek: Loing E. Unipex, 2009. (Document van de leverancier).

 

Werking Methode
en duur
Getest product
en dosis
Resultaten

Antirimpel

Onderzoek bij 27 vrijwilligsters van 40 tot
65 jaar met een gave huid. De vrijwilligsters hebben op de ene zijde van het gezicht een placebocrème op de slaap aangebracht gerandomiseerd met de crème met Peptide-4 pro-collageen op de andere zijde van het gezicht. De toepassingen zijn 2-maal daags herhaald gedurende 56 dagen.

De dieptemetingen van de kraaienpootjes zijn uitgevoerd door het nemen van afdrukken gevolgd door profilometrische analyse.

Een echografisch ultrasonoor onderzoek is uitgevoerd om de huidstructuren ter hoogte van de kraaienpootjes te analyseren op
dag 0 en na 168 dagen toepassing.

Crème met 5 ppm Peptide-4 Pro-collageen

Placebocrème

Antirimpelwerking: Na 28 dagen gebruik wordt een aanzienlijke vermindering van de rimpels en lijntjes geconstateerd met gemiddeld 16%, met een maximale vermindering van 29% vergeleken met het placebo. Bij de vrouwen van 50 tot 65 jaar wordt een gemiddelde vermindering geconstateerd van
-14% op dag 28 tot -27% op dag 56.

Huidstructuren: de behandeling met peptide geeft een aanzienlijke toename te zien van de entropie volgens 78% van de vrijwilligsters en een aanzienlijke toename van de homogeniteit van de huid volgens 70% van de vrijwilligsters. Het peptide kan dus de collageenstructuren van de huid herstellen en de tekenen van huidveroudering keren.

[8] Copperceuticals and the Skin. Pickart L. Cosmetics & Toiletries, páginas 24-28. Julio de 2003.

Deze gegevens worden slechts ter informatie gegeven, zij vormen in geen geval medische informatie en wij kunnen hiervoor geen aansprakelijkheid aanvaarden. Deze documenten kunnen uitsluitend gekopieerd en gedupliceerd worden ter informatie en voor persoonlijk privé gebruik. Het gebruik van kopieën of reproducties voor andere doeleinden is uitdrukkelijk verboden en de gebruiker is hiervoor aansprakelijk volgens artikel L 122-3 van het wetboek van Intellectueel Eigendom.