XSluiten

Door verder op onze site te browsen, aanvaardt u het gebruik van cookies waarmee wij diensten en aanbiedingen kunnen voorstellen waarvoor u belangstelling toont.

Meer weten en de cookies instellen

 

De oneffenheden van de huid

 

Een oneffenheid van de huid: de mee-eter

De open comedo, beter bekend onder naam mee-eter, is een huidprobleem dat men vooral bij de gemengde tot vette huid terugvindt. Het is het resultaat van de verstopping van het talgkanaal (of talg-haarzakje) door de hoornlaag. Het talgkanaal is de buis die vanaf de lederhuid naar het huidoppervlak (poriën) loopt, via de opperhuid. Het bevat de haar en staat in verbinding met de talg afscheidende talgklier.

Wanneer dit kanaal verstopt is, hoopt de talg zich op in de buis en wordt er een mee-eter gevormd. De kleur van de comedo is het gevolg van de oxidatie van de zich in de talg bevindende lipiden wanneer zij in contact komen met de lucht. Zij bevinden zich vaak ter hoogte van de neus en de kin. Soms is de comedo gesloten; dat wil zeggen dat de talg niet in contact komt met de lucht en daarom wit blijft. In dat geval is er geen sprake van een mee-eter, maar van een microcyste, een klein wit-beige bolletje dat zichtbaar is tegen het licht. Het ontstaan van mee-eters kan echter beperkt worden met behulp van de juiste producten.

Aanbevolen Pure werkstof
A21 Salicylzuur 70 : de pure werkstof tegen mee-eters

Een oneffenheid van de huid: het puistje

Een puistje is het resultaat van een comedo (mee-eter) die supergeïnfecteerd zijn door bacteriën die van nature aanwezig zijn op het huidoppervlak (Propionibacterium acnes) en in het talg-haarzakje. Deze infectie veroorzaakt een ontstekingsreactie die leidt tot rode puistjes, puisten en papellen. Bij het ontstaan van een puistje moet men niet proberen te uit te knijpen, omdat hij hierdoor niet eerder zal verdwijnen. In tegendeel zelfs, de infectie kan dan juist uitbreiden.

Puistjes bevinden zich meestal op plaatsen waar de talgafscheiding het grootste is. Dat wil zeggen, op de T-zone van het gezicht (voorhoofd, neus, kin), op de rug en op het decolleté. Het ontstaan van puistjes kan echter beperkt worden met behulp van de juiste producten.

Aanbevolen Pure werkstoffen
A22 Salicylzuur 300 : de Pure werkstof tegen puistjes

A60 Citroenzuur – AHA : de Pure werkstof tegen een fletse teint