XSluiten

Door verder op onze site te browsen, aanvaardt u het gebruik van cookies waarmee wij diensten en aanbiedingen kunnen voorstellen waarvoor u belangstelling toont.

Meer weten en de cookies instellen
MIMOSA TENUIFLORA
Belangrijkste indicatie: recente striae, aangetaste opperhuid
PURE ACTIEVE STOF A93
Bibliografisch overzicht
 
  • INCI-naam : MIMOSA TENUIFLORA BARK EXTRACT
  • Totaal extract uit de schors van Mimosa tenuiflora
 

De eigenschappen van de schors van mimosa tenuiflora, ook wel "Huidboom" of Tepezcohuite uit Mexico genoemd, worden al jaren in de traditionele geneeskunst gebruikt. Mimosa tenuiflora staat bekend om zijn vermogen om de beschadigde huid op spectaculaire wijze te reconstrueren. De boom heeft eigenschappen die het opperhuidweefsel weten te regenereren. In de 10e eeuw gebruikten de medicijnmannen van de Maya's het poeder van de schors al op huidwonden. In 1984 liepen bij een explosie in een gascentrale meer dan 3000 mensen brandwonden op. Als gevolg van een gebrek aan medicijnen stelde het Rode Kruis voor om de schors van deze boom op de wonden te gebruiken. De artsen waren verbluft door de resultaten.

Men constateerde dat bij ernstig verbrande mensen, waarvan de huid voor 60% vernietigd was, de opperhuid ongelooflijk snel gereconstrueerd werd. De eerste littekens vormden zich na 15 dagen. En 26 dagen later hadden de gewonden een nieuwe huid.
Na een cyclus van 90 dagen reconstrueert de huid zich op identieke wijze met zijn celmateriaal, zijn vermogen pigment aan te maken en zijn lichaamsbeharing zonder sporen en zonder gevolgen. Deze resultaten werden bevestigd tijdens de aardbeving die Mexico-Stad het jaar daarop trof.

De bij de ouderen bekende eigenschappen werden zo bij iedereen bekend. In de jaren '90 werd het extract van de schors van mimosa tenuiflora een actieve stof waar men niet meer omheen kan. Het wordt tegenwoordig gebruikt in de samenstelling van talrijke huidcosmeticaproducten met helende en regenererende eigenschappen.

  • WERKINGSMECHANISMEN / BEWIJZEN VAN DOELMATIGHEID

Het gebruik van het droge schorsextract van mimosa tenuiflora heeft zijn doelmatigheid bij het helen aangetoond [1]. Met 5% is het efficiënt voor de behandeling van aderzweren in de benen [2]. De topische toepassing van dit extract gedurende 8 weken zorgt namelijk voor een afname van de omvang van de wond met 92%. Bij alle behandelde patiënten werd een therapeutische doelmatigheid geobserveerd. Deze helende werking wordt in vitro verklaard door het vermogen van mimonosiden om de mitotische index te stimuleren en daarmee de celregeneratie [3, 4]. Andere uit de schors van mimosa tenuiflora geëxtraheerde moleculen, de arabinogalactanen, zijn eveneens geïdentificeerd als factor die de levensvatbaarheid van de cellen en de celdeling van de fibroblasten stimuleert [5].

Striae zijn huidbeschadigingen die op kleine littekentjes lijken. Ze zijn het gevolg van 2 afzonderlijke verschijnselen:
- De aantasting van de fibroblasten die gepaard gaat met een verslechtering van de collageenvezels en de elastische vezels. De lederhuid wordt dunner en zwakker. Deze aantasting van de fibroblasten schijnt verband te houden met een fysiologische of pathologische overproductie van glucocorticoïden.
- De voortdurende spanning van de huid is eveneens een belangrijke factor in het ontstaan van striae [6].

Recente striae zijn over het algemeen breed, rood of paarsachtig. In de loop der tijd worden ze dunner en steeds lichter van kleur. Het is belangrijk striae te behandelen zodra ze ontstaan (wanneer ze nog rood zijn), want net als bij alle littekens is een vroegtijdige aanpak vaak synoniem van doelmatigheid.

Mimosa tenuiflora stimuleert de heling, de weefselregeneratie en de toename van de fibroblasten en is daarom een actieve stof die perfect geschikt is voor de behandeling van recente striae en alle vormen van aantasting van de huid.

 

  • DE MENING VAN ONZE EXPERT

De traditioneel als helend middel erkende extracten van mimosa tenuiflora kunnen moeilijk te karakteriseren zijn.
De aanwezigheid van polyfenolen is gunstig voor de bescherming tegen oxidatieve stress en voor de beheersing van ontstekingen. De gebruikelijke percentages liggen rond 16% in de schors.
De farmacologische originaliteit van deze plant is echter ook te danken aan tal van andere stoffen, zoals de uit de terpeen biochemie van de plant afgeleide saponosiden, de mimonosiden. Deze stoffen, met een aanzienlijk lagere concentratie (< 0,1%) zijn bijvoorbeeld verwant met de asiaticosiden en schijnen verantwoordelijk te zijn voor de stimulering van de cellen van de lederhuid.
Fytosterolen, alkaloïden, sacharidederivaten werden reeds genoemd. Men kan ook de aanwezigheid van entheogene stoffen vermelden, zoals dimethyl tryptamine. Het werkingsmechanisme ten opzichte van de huid moet nog opgehelderd worden, maar er is zeer waarschijnlijk een verband tussen de aanwezigheid van deze neuro-actieve stoffen en de kalmerende werking bij brandwondenpijn die bij een traditioneel gebruik van de plant geconstateerd wordt.

De traditionele werking van de plant houdt dan ook verband met het gebruikte soort extract en de concentratie hiervan in verschillende actieve elementen. In deze context moet de optimale dosis vermeld in de bibliografie gerelativeerd worden. Het schijnt dat een dosis van % tannine aangehouden zou kunnen worden, bij gebrek aan tests en vergelijkende gegevens.

Samengevat kan de verdienste van deze plant niet betwist worden. Het gebruik van bepaalde cosmetische extracten moet echter gevalideerd worden door biologische tests al naar gelang het type eigenschappen dat men wil aantonen.

 

  • EFFICIËNTE DOSIS

Alle publicaties en wetenschappelijke studies, de gebruikelijke toepassingen van deze actieve stof en onze expert kwamen tot de conclusie dat de pure Actieve stof Mimosa tenuiflora gebruikt moet worden in een dosis van 10% (extract met meer dan 5% plantaardige actieve stof ofwel 255 mg per flacon van 15 ml).

 

  • BIBLIOGRAFISCHE REFERENTIES

[1] Jurema-preta (Mimosa tenuiflora[Willd] Poir): a review of its traditionnal use, phytochemistry and pharmacology. De Souza RSO et al. Brazilian archives of biology and technology, 51(5): 937-947. 2008.

[2] Therapeutic effectiveness of mimosa tenuiflora cortex extract in venous leg extract ulceration treatment. Rivera-Arce E et al. J. Ethnopharmacol 12:109(3): 523-528. 2007.

[3] Pharmacognosy of Mimosa tenuiflora (Willd.) Poiret. Anton R et al. J. Ethnopharmacol. 38 (2-3): 153-157. 1993.

[4] Effects of saponins from mimosa tenuiflora on lymphoma cells and lymphocytes. Jiang Y et al. Phytotherapy research, 6(6):310-313. 1992.

[5] Arabinogalactans from mimosa tenuiflora (Willd.) Poiret bark as active principles for wound healing properties: specific enhancement of dermal fibroblast activity and minor influence on HaCat keratinocytes. Zippel J et al. J. Ethnopharmacol. 124 (3): 391-396. 2009.

[6] Vergetures. Anny Cohen-Letessier: Dermatologue vénérologue, diplômée de l’hôpital Saint-Louis 28, rue de Ponthieu, 75008 Paris France. Cosmétologie et Dermatologie esthétique [50-450-A-10].

 

Deze gegevens worden slechts ter informatie gegeven, zij vormen in geen geval medische informatie en wij kunnen hiervoor geen aansprakelijkheid aanvaarden. Deze documenten kunnen uitsluitend gekopieerd en gedupliceerd worden ter informatie en voor een persoonlijk privé gebruik. Het gebruik van kopieën of duplicata voor andere doeleinden is uitdrukkelijk verboden en de gebruiker is hiervoor aansprakelijk volgens artikel L 122-3 van het wetboek van Intellectuele Eigendom.