XSluiten

Door verder op onze site te browsen, aanvaardt u het gebruik van cookies waarmee wij diensten en aanbiedingen kunnen voorstellen waarvoor u belangstelling toont.

Meer weten en de cookies instellen

 

HYALURONZUUR LW
Belangrijkste indicaties: bestaande rimpels, stevigheidsverlies
PURE ACTIEVE STOF A06
Bibliografisch overzicht
 
  • INCI-naam: HYDROLYZED SODIUM HYALURONAAT
  • Voor meer dan 85% pure molecule verkregen d.m.v. biotechnologie
 

Hyaluronzuur is een glycosaminoglycaan dat aanwezig is bij alle gewervelden, voornamelijk in het bind-, epitheliaal- en zenuwweefsel. Het is één van de hoofdbestanddelen van de extracellulaire matrix. Met deze matrix kunnen de cellen zich tot weefsel organiseren. Meer dan 50% van het totale hyaluronzuur in het lichaam bevindt zich in de huid. Hieruit blijkt wel hoe belangrijk dit zuur is voor de toestand van onze huid.
Hyaluronzuur is een natuurlijk bestanddeel van de lederhuid dat een belangrijke rol speelt bij de hydratatie en de elasticiteit van de huid. Men vindt de grootste aantallen hiervan in jonge organismes. In de loop van de tijd neemt de aanwezigheid hiervan namelijk af, met name omdat deze vernietigd wordt door de vrije radicalen waaraan wij worden blootgesteld (zon, verontreiniging...). Beetje bij beetje verliest onze huid vocht en ontstaan er rimpels.
Men schat dat op 50-jarige leeftijd mannen en vrouwen nog maar de helft bezitten van het hyaluronzuur dat zij in hun kindertijd hadden.
Als een "moleculespons" is hyaluronzuur in staat meer dan 1000 keer zijn gewicht aan vocht vast te houden, het herstelt de elastische eigenschappen van de huid, draagt bij aan haar hydratatie en helpt haar oppervlak glad te maken.
In de plastische chirurgie wordt hyaluronzuur in de lederhuid gespoten om de huid onmiddellijk een glad en vol uiterlijk te geven.
In de cosmetica speelt hyaluronzuur met een laag moleculegewicht (hyaluronzuur LW) een fundamentele rol bij de migratie en de verspreiding van de cellen, twee processen die bij iedere regeneratie, reconstructie en heling van wonden plaatsvinden. De regenererende vermogens van hyaluronzuur met een lage moleculegewicht kunnen dan ook op efficiënte wijze gebruikt worden voor de behandeling van huidveroudering. Het wordt eveneens om dezelfde eigenschappen gebruikt in de vorm van intradermale injecties om rimpels op te vullen en in de oogheelkunde en de behandeling van gewrichtsproblemen.

 

  • WERKINGSMECHANISMEN / BEWIJZEN VAN DOELMATIGHEID

Etat Pur gebruikt lage moleculegewichten van hyaluronzuur voor zijn erkende biologische eigenschappen. Het betreft de volgende werkingen:
• Weefselregeneratie:
In vitro studies tonen aan dat hyaluronzuur de synthese van collageen I in de lederhuid stimuleert [1] en de verspreiding van fibroblasten verbetert [2]. Laatstgenoemden hebben ook het vermogen hyaluronzuur aan te maken. De hoeveelheid hyaluronzuur in de huid neemt dan toe. De huid wordt dichter, veerkrachtiger en steviger en rimpels vervagen [1].
• Hydratatie:
In vitro studies bewijzen dat hyaluronzuur de synthese van in de zonula occludens voorkomende eiwitten, zoals de occludine-eiwitten of ZO-1, stimuleren en helpen onmerkbaar vochtverlies te voorkomen [1]. Bovendien verhoogt hyaluronzuur de natuurlijke hydratatie van de huid [3].
• Heling:
In vivo studies hebben aangetoond dat bij toepassing van hyaluronzuur met een laag moleculegewicht de huid aanzienlijke beter heelt. Het activeert de re-epithelialisatie, reguleert de verspreiding en de migratie van de cellen en zorgt dat de nieuw gevormde opperhuid minder ruw is [1]. Hyaluronzuur bevordert de genezing door de celaanhechting en -verspreiding te stimuleren [4]. De herstelde weefsels zijn van betere kwaliteit en de littekens minder groot.
De regenererende vermogens van hyaluronzuur met een lage moleculegewicht kunnen dan ook op efficiënte wijze gebruikt worden voor de behandeling van celveroudering.

 

  • DE MENING VAN ONZE EXPERT

Uit de familie van glucosaminoglycanen speelt dit polymeer een belangrijke rol in de huidstructuren. Het is relatief bestendig tegen biologische afbraak, maar uiteraard biocompatibel en weinig immunogeen en wordt daarom veel gebruikt voor "opvul"-technieken voor rimpels.
Het trekt veel vocht aan, vormt beschermlaagjes en dient als biologische matrix voor veel reconstructieprocessen. Dit is de meest markerende en duidelijke biologische werking.
Hyaluronzuur is beschikbaar in diverse "graden" van moleculemassa's, enkele duizenden tot miljoenen daltons. De viscositeit en het vermogen huidoppervlak te bekleden neemt toe met de moleculemassa.
De kleinste oligomeren bezitten een basispatroon (disacharide) van meer dan 1000 dalton, waarmee de transdermale passage in de diepste lagen beperkt wordt. Zij dringen echter door tot de hoornlaag d.m.v. hun "spons voor water en ionen" werking en zijn in staat de gradiënten in de stratum-corneum/opperhuid te veranderen en de epidermisatieprocessen te regulariseren.
Door de afgeschuurde huid is het effect nog beter te voelen.
Aangezien de molecule zeer bioadherent en stabiel is, veroorzaakt deze krachtigere effecten dan alle andere kleine, en daardoor goed te verspreiden, vochtaantrekkende bestanddelen.


Op de verwonde huid of op een celkweek zijn de effecten van regeneratie en celbescherming goed zichtbaar.
Op de gezonde huid zijn de conditioneringseffecten van de huid zeer bevredigend en hierdoor is het een modelmolecule. De verhoudingen tussen de verschillende massa's en concentraties houden verband met de cosmetische eigenschappen en de gewenste onmiddellijke effecten. Wij denken dat een aanvoer van kleine moleculemassa's nodig zijn voor een minder oppervlakkig effect en om gunstige gradiënt van water en ionen (in het bijzonder) te verkrijgen.
Men vindt zo toepassingen van 0,01% tot 1%. Een gebruik van 0,5% kleine en grote massa's moet voldoende zijn om de cosmetische behoeften van de huid te dekken.

 

  • EFFICIËNTE DOSIS

Alle publicaties en wetenschappelijke studies en gebruikelijke toepassingen van deze actieve stof en onze expert kwamen tot de conclusie dat de Pure actieve stof Hyaluronzuur LW in een dosis van 100 mg per flacon gebruikt moet worden.

 

  • WETENSCHAPPELIJKE STUDIES [1]
Activiteit Methode en Periode Geteste producten en dosis Resultaten
Een minder ruwe huid In vivo studie onder 22 vrijwilligers (vrouwen tussen 22 en 66 jaar) met toepassing van een gel met 0.5% hyaluronzuur met een laag moleculegewicht (15.000-50.000 Da) op de onderarm 2 maal per dag gedurende 28 dagen.
Observering van de ruwheid van de huid voor/na de behandeling door een dermatoloog. Vergelijking met een placebo.
Gel met 0.5% hyaluronzuur met een laag moleculegewicht (15.000-50.000 Da) 66% minder ruwe huid (gladder micro-reliëf).
Verbetering van de biomechanische eigenschappen Objectiveringstest van de biomechanische eigenschappen van de huid:
In vivo studie onder 22 vrijwilligers (vrouwen tussen de 50 en 60 jaar) met toepassing van een crème met 0.5%
hyaluronzuur met een laag moleculegewicht (15.000-50.000 Da) op de onderarm 2 maal per dag gedurende 56 dagen.
Aan het einde van het onderzoek beoordelen de vrijwilligers zelf de verbetering van de biomechanische eigenschappen van de huid.
Crème met 0.5% hyaluronzuur met een laag moleculegewicht (15.000-50.000 Da) 90% tevreden personen:
- Beter gehydrateerde huid
- Veerkrachtigere huid
- Stevigere huid
Stimulering van de synthese van pro-collageen I Behandeling van een kweek van fibroblasten met verschillende concentraties hyaluronzuur. Het gesynthetiseerde pro-collageen wordt gedoseerd in een supernatant na een incubatie van 48u. Verschillende concentraties hyaluronzuur met een laag moleculegewicht (15-50 Da):
- 3mg/ml = 0,3%
- 5mg/ml = 0,5%
- Bij een concentratie van 3 mg/ml:
verhoging van 9% van de synthese van pro-collageen I.
- Bij een concentratie van 5 mg/ml:
verhoging van 20% van de
synthese van pro-collageen I.
Conclusion : door de synthese van pro-collageen I te verhogen, helpt het hyaluronzuur de huid veerkrachtig te houden en het ontstaan van de tekenen van huidveroudering te vertragen.
Versterkt de celcohesie en voorkomt onmerkbaar vochtverlies. In vitro: behandeling van keratinocyten met 5 mg/ml hyaluronzuur met een laag moleculegewicht (15.000-50.000 Da). Scheiding van de eiwitten d.m.v. Western Blot. Markering door een monoklonale antistof anti occludine of ZO-1 en onthulling van de antistoffen d.m.v. de ECL-methode. Vergelijking met een controlegroep. 5 mg/ml (0,5%) hyaluronzuur met een laag moleculegewicht
(15.000-50.000 Da)
- Verhoging van de synthese van occludine met 39%
- Verhoging van de synthese van ZO-1 met 29%
Conclusie: door stimulering van de synthese van ZO-1 en occludine versterkt hyaluronzuur met een laag moleculegewicht de celcohesie en voorkomt dit onmerkbaar vochtverlies.

 

  • BIBLIOGRAFISCHE REFERENTIES

[2] Hyaluronan Facilitates Transforming Growth Factor-β1-mediated Fibroblast Proliferation. Meran S et al. JB, 283(10): 6530-6545. 2008.

[3] Clinical trial report: clinical efficacy evaluation of tree moisturizing products in improvement of moisture content of the skin. Ellead skin research center Co., Ltd. November 27, 2006.

[4] Differential effects of hyaluronan and its fragments on fibroblasts: relation to wound healing. David-Raoudi M et al., Wound Repair Regen. 16(2):274-87. 2008.

 

Deze gegevens worden slechts ter informatie gegeven, zij vormen in geen geval medische informatie en wij kunnen hiervoor geen aansprakelijkheid aanvaarden. Deze documenten kunnen uitsluitend gekopieerd en gedupliceerd worden ter informatie en voor een persoonlijk privé gebruik. Het gebruik van kopieën of duplicata voor andere doeleinden is uitdrukkelijk verboden en de gebruiker is hiervoor aansprakelijk volgens artikel L 122-3 van het wetboek van Intellectuele Eigendom.