XSluiten

Door verder op onze site te browsen, aanvaardt u het gebruik van cookies waarmee wij diensten en aanbiedingen kunnen voorstellen waarvoor u belangstelling toont.

Meer weten en de cookies instellen

 

De veroudering van de huid

 

De veroudering is afhankelijk van het verstoorde evenwicht tussen de productie van ROS (de belangrijkste vrije radicalen), de verdedigingsmiddelen van het organisme en de celsystemen belast met de eliminatie of de reparatie van de beschadigde bestanddelen van de cel.

Veroudering van de huid door de werking van de ROS

In de huid worden de UVA-stralen geabsorbeerd door de chromoforen die, hiertoe aangezet, de nodige energie leveren om ROS te vormen. Het celmembraan, dat voor een groot gedeelte bestaat uit fosfolipiden, die een grote hoeveelheid meervoudig onverzadigde vetzuren bevatten waarvan de dubbele verbindingen voor de vloeibaarheid hiervan zorgen, is een uitgelezen doelwit. Door de lipide-peroxidatie worden zijn vloeibaarheid en zijn vermogen met andere cellen te communiceren, aangetast.

Wanneer het membraan is aangetast, kunnen de ROS de kern, en daarmee het DNA van de cel aantasten. Zij veroorzaken dan mutaties of fouten in de replicatie van het DNA en een afname van zijn reparatievermogen. De wijzigingen kunnen zelfs tot het ontstaan van kanker leiden. In de lederhuid hebben de ROS invloed op de elastine en het collageen. De collageenvezels zijn minder talrijk, gefragmenteerd en gedesorganiseerd.

Onze verdedigingsmiddelen tegen huidveroudering

Het betreft stoffen die in kleine hoeveelheden aanwezig zijn in de cel:

  • enzymen, zoals SOD (Superoxide Dismutase), catalases, glutathion-peroxidase,
  • in vet oplosbare antioxidanten: vitamine E, carotenoïden die beschadiging van de lipiden van de celmembraan voorkomen,
  • in water oplosbare antioxidanten: vitamine C, oestrogenen, urinezuur, enz.

 

De tekenen van huidveroudering

Een langdurige actie van de ROS veroorzaakt rimpels en lijntjes, een droge, dikkere, minder elastische (zelfs zonne-elastose) en minder stevige huid. Deze kan verder gevoeligheid voor zonlicht en het verschijnen van kleine bloedvaatjes veroorzaken. En fletse teint geven en alle ongemakken als gevolg van blootstelling aan UV: onregelmatige pigmentering, zonnevlekken, kerastose of zelfs huidkanker.

De aanvoer van vrije radicalen bestrijdende middelen via topische weg, in combinatie met beschermende middelen tegen de zon kan de beschadigingen herstellen die door de ROS worden veroorzaakt en zo de huidveroudering afremmen.