XSluiten

Door verder op onze site te browsen, aanvaardt u het gebruik van cookies waarmee wij diensten en aanbiedingen kunnen voorstellen waarvoor u belangstelling toont.

Meer weten en de cookies instellen

 

De huidallergie

 

Een huidallergie, ook wel vertraagde contact overgevoeligheid genoemd, is een reactie waarmee de huid zich verdedigt tegen een niet getolereerde, niet tot het organisme behorende stof (allergeen of antigeen). Iedere keer dat de huid in contact komt met deze stof, reageert zij en treden er huidreacties op (eczeem, uitslag...).

De stappen van de huidallergie

Een huidallergie vindt plaats in 2 afzonderlijke fasen:

Fase van sensibilisering voor een stof: De huid komt regelmatig in contact met de toekomstige allergeen. Beetje bij beetje wordt de huid gevoelig, zonder dat dit op de huid te zien is.

Ontketening van de allergie: De huid wordt intolerant ten opzichte van de gevoelig makende stof. Bij ieder contact met de allergeen ontstaat er een door de immuuncellen veroorzaakte ontstekingsreactie die min of meer ernstige en uitgebreide “contact” eczeem wondjes ten gevolge heeft.

De effecten van de huidallergie op het organisme

Tijdens het eerste contact passeert de allergeen de huidbarrière en hecht deze zich aan de cellen van Langerhans (tot het immuunsysteem behorende opperhuidcellen). Deze cellen vervoeren de allergeen tot de dichtstbijzijnde lymfeklieren om de T-lymfocyten te activeren, die zijn identiteit onthouden. Eenmaal gesensibiliseerd zal ieder contact tussen de allergeen en de huid tot het ontstaan van huidwondjes leiden. Over het algemeen heeft een huidallergie de vorm van eczeem.

Eczeem of atopische dermatitis is een niet besmettelijke huidaandoening waar ca. 30% van alle consulten bij de dermatoloog over gaan. Deze huidziekte leidt tot rode vlekken, irritatie, plekken of puistjes, huidschilfers en jeuk. Netelroos is een veel voorkomende huidontsteking. Het schijnt namelijk dat ca. 25% van de bevolking hier minstens één keer in zijn leven last van krijgt.

Netelroos leidt tot het ontstaan van rode plekken (erytheem) en zwellingen (oedeem) die vergezeld gaan met min of meer ernstige jeuk. Deze aandoening kan acuut zijn (en enkele uren duren) of chronisch (en meerdere maanden duren). In het laatste geval is dit zelden een gevolg van een allergie.