XSluiten

Door verder op onze site te browsen, aanvaardt u het gebruik van cookies waarmee wij diensten en aanbiedingen kunnen voorstellen waarvoor u belangstelling toont.

Meer weten en de cookies instellen

 

De huid en de zon

 

De zon is een onmisbaar element voor ons organisme en voor de gezondheid van de huid. Zij heeft een weldadige werking op de huid: zij activeert de synthese van vitamine D (onmisbaar voor stevige botten) en de synthese van melanine (het pigment dat verantwoordelijk is voor de kleuring van de huid) en zorgt dat bepaalde huidaandoeningen afnemen.

De schadelijke werking van de zon op de huid

Bij een lange blootstelling, bij extreem zonlicht of wanneer er teveel zon is, kan deze ook een gevaar vormen voor ons organisme, door de ultraviolette straling (UV) die in de huid dringt. Deze is met name verantwoordelijk voor:

  • Zonnebrand, irritaties en jeuk
  • Huidveroudering die leidt tot een ontregeling van de pigmentering en het ontstaan van rimpels
  • In sommige extreme gevallen, melanomen (huidkanker die zich ontwikkeld ten koste van de melanocyten) of carcinomen op de huid

 

Reactie van de huid op de zon

De door de zon aangerichte schade hangt af van het type van de huid en van de duur en de plaats van blootstelling. De zonnestralen die het aardoppervlak bereiken, bestaan uit twee soorten ultraviolette stralen, de UVA die diep in de huid dringen en de celregeneratie en de collageenvezels aantasten; en de UVB, die tot aan de basismembraan in de opperhuid dringen en voornamelijk verantwoordelijk zijn voor zonnebrand, vlekken en, op de lange duur, melanomen.

In de huid is de UV-straling verantwoordelijk voor de huidveroudering, met name de UVA, die de vorming van vrije radicalen veroorzaken en de collageen- en elastinevezels aantasten. Zij zorgen ook voor mutaties van het DNA van de huidcellen die zich vervolgens kunnen ontwikkelen tot kankercellen: een melanoom in het geval van een pigmentcel of een carcinoom in het geval van een opperhuidcel.

Huidveroudering is gedeeltelijk te wijten aan de schadelijke werking van de in de huid door ultraviolette straling gegenereerde vrije radicalen. Om de huid te beschermen tegen vroegtijdige veroudering, is het aan te raden haar voor te bereiden op de blootstelling en haar tijdens de volledige periode in de zon te beschermen.

Aanbevolen Pure werkstoffen:
A80 Ectoïne : de Pure werkstof om de huid voor te bereiden op de zon

A83 Tyrosine : de Pure werkstof tegen moeite met bruin worden

Aanbevolen Biomimetische verzorgingsproducten
B22 Lichte hydraterende emulsie SPF 10

B24 Hydraterende smeltende crème SPF 10 (bij blootstelling aan de zon: een zonneproduct met een hogere beschermingsfactor aanbrengen: SPF 30 tot 50)