XSluiten

Door verder op onze site te browsen, aanvaardt u het gebruik van cookies waarmee wij diensten en aanbiedingen kunnen voorstellen waarvoor u belangstelling toont.

Meer weten en de cookies instellen

 

Dermatologie: Algemene informatie over de huid

 

De huid vormt een beschermend omhulsel dat sensorisch is en constant vernieuwd wordt, met een complexe structuur en een verbazingwekkende organisatie. Hier vinden uitwisselingen en interacties plaats en zij vormt de ultieme link tussen de omgeving en ons organisme.

De huid weerspiegelt onze emoties en vormt het punt waar onze gevoelens zich uiten... Dit is niet vreemd, als men bedenkt dat er zich onder een oppervlakte van niet meer dan 1 cm² tot 2.500 in de overdracht van sensoriële signalen gespecialiseerde cellen en 12 meter aan zenuwvezels bevinden die haar stimulaties over ons hele lichaam leiden.

Het totale huidoppervlak van ons lichaam bedraagt tussen de 1 en 2 m² en heeft een gemiddelde dikte van 3 mm. Onder de talrijke bestanddelen telt men tevens 5 miljoen haarzakjes en 3 miljoen zweetklieren, die er voor zorgen dat wij zweten!

Dermatologie: De rollen van de huid

De huid heeft talrijke complexe functies die specifiek zijn voor ieder van haar bestanddelen.

  • Een beschermende functie: haar structuur bestaat uit 3 opeenvolgende lagen, te weten: opperhuid (zichtbaar aan het oppervlak), lederhuid en onderhuid en zij:
    bestrijdt vochtverlies, UV-straling en het binnendringen van ziekteverwekkende stoffen...
    reageert op temperatuurverschillen (thermoregulatie)
    bestrijdt de verspreiding van bacteriën dankzij haar pH-waarde die aan het oppervlak enigszins zurig is
  • Een synthetiserende functie: De huid synthetiseert structuureiwitten die steun geven en vitamine D en bevrijdt de voor haar kleur verantwoordelijke pigmenten.
  • Een sensoriële functie: De zenuwuiteinden in de huid zorgen dat wij warmte, kou, aanrakingen en pijn voelen. Door deze waarnemingen kan de huid reacties ter verdediging ontketenen en zich aan haar omgeving aanpassen.