XSluiten

Door verder op onze site te browsen, aanvaardt u het gebruik van cookies waarmee wij diensten en aanbiedingen kunnen voorstellen waarvoor u belangstelling toont.

Meer weten en de cookies instellen

 

De corneocyten

 

Tijdens hun reis naar de oppervlakkige lagen van de opperhuid vullen de cellen, keratinocyten genaamd, zich beetje bij beetje met keratine en veranderen zo in corneocyten die samen de stratum corneum vormen. De ontwikkeling eindigt met schilfering, waarmee plaats gemaakt wordt voor nieuwe cellen. Dit opmerkelijke proces vormt de basis van de constante vernieuwing van de opperhuid, waarvan de cycli ca. 4 weken duren.

De corneocyten zorgen dat de huid ondoorlatend is

Deze corneocyten zijn cellen gevuld met niet in water oplosbare keratine, waardoor de opperhuid hydrofoob, ofwel "waterdicht" is. De opperhuid wordt verder bedekt met een enigszins zurig hydrolipidenlaagje (bestaande uit ureum en talg) dat de huid beschermt tegen de verspreiding van bacteriën en de huidflora in evenwicht houdt.

Deze organisatie (o.a. keratine + hydrolipidenlaagje) garandeert de barrièrefunctie van de huid. Hiermee wordt vochtverlies door verspreiding naar de omgeving via de lederhuid beperkt. Het vocht verdampt continu, dit heet "onmerkbaar vochtverlies" (OVV). Dit is min of meer aanzienlijk, aan de hand van de toestand van de huid.

De corneocyten en de vernieuwing van de huid

De corneocyten, die rechtstreeks in contact staan met onze omgeving, worden onderling met elkaar verbonden door corneodesmosomen, die als voegen werken. Tijdens de celvernieuwing worden deze eiwitbruggen verzwakt door enzymen, die tot een onomkeerbare scheiding tussen deze cellen en vervolgens het loslaten van de opperhuid leiden.

In een normale situatie laten de corneocyten geleidelijk en op onzichtbare wijze los. Wanneer de huid droog is of aan psoriasis lijdt, blijven de corneocyten aan elkaar verbonden tot aan het huidoppervlak en laten zij in "pakketjes" los in de vorm van zichtbare huidschilfers.

Als de huid wordt blootgesteld aan herhaalde wrijving of letsel, wordt het evenwicht van het vervellen verstoord. De huid wordt dikker en er kunnen eeltplekken of een hoornlaag verschijnen op bepaalde plaatsen, zoals op de hielen.

Aanbevolen Pure werkstof:
A32 D-Panthénol : de pure werkstof voor de zeer droge en ruwe huid