XSluiten

Door verder op onze site te browsen, aanvaardt u het gebruik van cookies waarmee wij diensten en aanbiedingen kunnen voorstellen waarvoor u belangstelling toont.

Meer weten en de cookies instellen

De babyverzorging

Bij zijn geboorte is de huid van een baby bedekt met een witachtig beschermlaagje, vernix caseosa, dat snel verdwijnt en plaats maakt voor een gevoelige huid waarvan de kenmerken verschillen van die van een volwassene.

Verzorgingsproducten die de doorlatende opperhuid van de baby respecteren

De babyhuid is gevoeliger voor fysische, chemische en microbiële agressieve invloeden. De hoornlaag is dunner dan die van volwassenen, waardoor de barrièrefunctie beperkter is en er minder weerstand is tegen het in de opperhuid binnendringen van stoffen in contact met water, of dit nu hygiënische of irriterende producten, potentiële allergenen of besmettelijke stoffen zijn.

Bij de baby is de verhouding huidoppervlak / gewicht zeer hoog en men moet goed opletten bij het gebruik van topische producten die een hoog percentage van het huidoppervlak bedekken. De absorptie door de huid van bepaalde producten kan namelijk aanzienlijk zijn en tot een overdosis via het bloed leiden. Om die reden zijn sommige producten die ureum of salicylzuur bevatten, niet geschikt voor kinderen onder de 3 jaar.

Men dient dus zeer voorzichtig te zijn: het is beter om te agressieve reinigingsmiddelen te vermijden, zachte oppervlakte-actieve stoffen te kiezen, alternatieven te zoeken voor klassieke conserveermiddelen, en essentiële oliën (die voor zonlicht gevoelig makende bestanddelen bevatten en stuipen kunnen veroorzaken) en alcohol te verbannen.

Babyverzorgingsproducten voor de functies van de onvolgroeide huid

De talgklieren van de baby scheiden voor de geboorte en gedurende de eerste weken talg af (wat tot zuigelingenacne kan leiden), maar vervolgens neemt de afscheiding af tot 7- 8 jaar, waardoor een gebrek aan huidlipiden ontstaat. De babyhuid, die droger is en snel vochtarm kan worden, kan snel irriteren, met name in de huidplooien.

De zweetfunctie wordt pas actief rond het 2e of 3e jaar. Uiteindelijk is het hydrolipidenlaagje kwetsbaar en moet gerespecteerd worden. Een atopische huid is meer doorlatend, met name voor allergenen.

Een baby heeft ook melanocyten, maar deze zijn minder actief. Aangezien de productiemechanismen van melanine nog onvolgroeid zijn, zijn kinderen uitermate gevoelig voor de agressieve invloeden van UV met een onmiddellijk effect (zonnebrand, uitslag) en met effecten op de lange termijn, zoals eventuele huidkanker. Zonnebrand voor het 15e jaar is een erkende risicofactor voor het ontstaan van melanomen.

Uitstekend geschikte en geheel onschadelijke verzorgingsproducten voor de baby

Toxicologische studies betreffende voor baby's bedoelde producten zijn zeer streng en hun tolerantie wordt in het bijzonder in aanmerking genomen.

Voor toilet- en badproducten moeten ontvettende alkalische zepen vermeden worden en dient de voorkeur uit te gaan naar zeeploze zepen, overvette zepen die een lipidenlaagje achterlaten op de huid, melksoorten en eaux de toilette met een fysiologische pH met hydraterende werkstoffen, shampoos met een neutrale pH-waarde om prikkende ogen te voorkomen.

Na het bad moet men een hydraterende crème of melk gebruiken om het hydrolipidenlaagje van de uitgedroogde of atopische huid te herstellen en haar weer soepel en zacht te maken. Door de hoornlaag te herstellen, maken deze weekmakende producten de huid minder doorlatend. Voor de verzorging van de billetjes en huiduitslag hierop zijn zeer speciale producten nodig.