XSluiten

Door verder op onze site te browsen, aanvaardt u het gebruik van cookies waarmee wij diensten en aanbiedingen kunnen voorstellen waarvoor u belangstelling toont.

Meer weten en de cookies instellen

 

ACMELLA
Belangrijkste indicatie: lachrimpels
PURE ACTIEVE STOF A04
Bibliografisch overzicht
 
  • INCI-naam: ACMELLA OLERACEA EXTRACT
  • Extract van bloemen en steeltjes van Acmella oleracea getitreerd met Spilanthol

Spilanthol wordt geëxtraheerd uit de plant Acmella oleracea. Spilanthol heeft interessante bioactiviteiten. Het is een verdovend middel met plaatselijke werking en een pijnstiller en bezit eveneens insectenwerende eigenschappen. Acmella oleracea of Spilanthes acmella is een geneeskrachtige plant, ook wel bekend onder de naam Phak-Kratt-Huawaen in het Thais. Zij werd lange tijd gebruikt in de traditionele geneeskunst om kiespijn, hoofdpijn, astma en reumatische pijnen te verlichten. Het aftreksel van zijn wortels wordt gebruikt als laxerend en urinedrijvend middel. Deze plant bestaat uit Spilanthol, maar ook uit derivaten van isobutylamide, esters - en -amyrine, stigmasterol, myricyl alcohol, die sitosterolglucosiden en triterpenoïde saponinen bevat. Studies hebben aangetoond dat de verbindingen van Acmella oleracea anti-oxiderende, vaatverwijdende en antibacteriële eigenschappen hebben.
Verder wordt dit extract veel gebruikt in de cosmetica-industrie als myorelaxerend middel en op het collageennetwerk te stimuleren, te reorganiseren en te versterken.

 

  • WERKINGSMECHANISMEN / BEWIJZEN VAN DOELMATIGHEID

Door te glimlachen, de wenkbrauwen te fronsen, te lachen en te praten wordt de huid van ons gezicht dagelijks blootgesteld aan duizenden automatische, zeer kleine samentrekkingen die tot de vorming van lijntjes leiden. In de loop van de tijd kunnen deze lijntjes veranderen in beter zichtbare en diepere rimpels. Dankzij een myorelaxerend mechanisme dat deze zeer kleine samentrekkingen vertraagt, is het extract van Acmella oleracea een efficiënt middel tegen lachrimpels. Bovendien nemen met de tijd het aantal en de activiteit van de fibroblasten af en wijzigt de opbouw van de extracellulaire structuur. Door een verminderende aanhechting van de fibroblasten aan de collageenmatrix en een afname van de interacties tussen fibroblasten / extracellulaire structuur vindt een ontregeling van de organisatie van het collageennetwerk plaats, wat leidt tot stevigheidsverlies en een toename van de rimpels. De werking van Acmella oleracea op het collageennetwerk helpt de huid weer te verstevigen en rimpels te doen afnemen.

In vitro, les extraits d’Acmella oleracea présentent des activités antioxydantes [2].

Spilanthol, een uit Acmella oleracea geïsoleerde actieve stof, is een snel myorelaxerend middel. Hoewel zijn werkingsmechanisme nog niet bekend is, toont Spilanthol een snel en geleidelijk myorelaxerend vermogen, ook bij een lage concentratie (Patent USPTO Application: 20070048245).

Er is aangetoond dat slechts 0,6% van het extract nodig is om een volledige myorelaxatie te verkrijgen op een model dat spiersamentrekkingen nabootst [1]. Een onderzoek op een gereconstrueerde huid bevestigt de stabiliteit van de actieve stof, die even efficiënt is in een formule. Zijn dosis-afhankelijke en omkeerbare activiteit zijn bevestigd. Het is interessant te observeren dat na 24 uur er nog steeds een doelmatigheid geconstateerd wordt bij een concentratie van 3% van het extract van Acmella oleracea [1].

Bovendien veroorzaakt een extract van Acmella oleracea van 0,25% een stimulering van de samentrekkende kracht van de fibroblasten (grotere interactie tussen de cellen en de collageenvezels), waardoor de lederhuid verstevigd en aangespannen kan worden [3].

In vivo werden de extracten van Acmella oleracea getest op vrijwilligers met een formule met 2% . Deze resultaten tonen vanaf de eerste dag een merkbare werking op het microreliëf van de huid aan door de zeer snelle werking van het extract (botox-like) en een duurzame werking na een behandeling van 28 dagen. De diepte en de lengte van de rimpels nemen af, de huid is gladder en aanzienlijk steviger [3].

 

  • DE MENING VAN ONZE EXPERT

Spilanthol behoort tot een chemische familie met een relatief eenvoudige structuur. In farmacologisch opzicht is deze verwant met Carisoprodol (een synthetische farmaceutische actieve stof), die in vitro een vergelijkbare myorelaxerende activiteit vertoont.

Door zijn polyeenstructuur heeft hij antioxiderende eigenschappen.

De goede verhouding tussen wateraantrekkend/vetabsorberend vermogen bevordert de doorvoer door de huid en maakt het tot een serieuze kandidaat voor een gematigde myorelaxatie met een potentieel antinociceptisch vermogen.

Deze biedt het voordeel van zijn natuurlijke oorsprong.

Wij hebben geen indicaties over de duur van de werking, die afhangt van de toegepaste dosis en van de formule.

 

  • EFFICIËNTE DOSIS

Alle publicaties en wetenschappelijke studies en gebruikelijke toepassingen van deze actieve stof en onze expert kwamen tot de conclusie dat de Pure actieve stof Acmella in een dosis van 30 mg per flacon gebruikt moet worden.

 

  • WETENSCHAPPELIJKE STUDIES[1]

 

 

Activiteit Methode en Periode Geteste producten en dosis Resultaten
Myorelaxerende werking De myorelaxerende werking van het extract werd getest op een model dat spiersamentrekkingen nabootst. Dit model wordt geproduceerd door de gemengde kweek van motorische neuronen met menselijke spiercellen die geribbelde spiervezels vormen die, wanneer zij van zenuwen voorzien zijn, zich spontaan samentrekken. De spiersamentrekkingen werden geteld in aanwezigheid en in afwezigheid van het extract van Acmella oleracea.
Het onderzoek werd vervolgens herhaald, dit maal door toepassing van een crème dat het extract van Acmella oleracea met 3% bevatte, op een gereconstrueerde huid (bestaande uit leder- en opperhuid), teneinde zijn vermogen de doelmatigheid vast te houden te beoordelen na een topische toepassing. 

Extract van Acmella oleracea met 0.6%

Samenstelling op basis van een extract van Acmella oleracea met 3%

Er werd aangetoond dat slechts 0,6% van het extract nodig is om een volledige myorelaxatie te verkrijgen. Het blokkeringsproces is volledig afhankelijk van de concentratie van het geteste extract. Wanneer een volledige myorelaxatie verkregen is, wordt de kweekbodem gereinigd om het extract van Acmella oleracea te elimineren. De resultaten tonen de geleidelijke terugkeer van de spiersamentrekkingen aan, waarmee de omkeerbaarheid van de werking bewezen is.

Het onderzoek op de gereconstrueerde huid bevestigt de stabiliteit van de actieve stof, die even efficiënt is in een formule. Zijn dosis-afhankelijke en omkeerbare activiteit zijn bevestigd. Het is interessant te observeren dat na 24 uur er nog steeds een doelmatigheid geconstateerd wordt bij een concentratie van 3% van het extract van Acmella oleracea.
Hiermee zou een potentieel interessant cumulatieve werking mogelijk zijn, bij een dagelijks gebruik

 

  • BIBLIOGRAFISCHE REFERENTIES

[2] Vasorelaxant and Antioxidant Activities of Spilanthes acmella Murr. Wongsawatkul O. et al., Int. J. Mol. Sci. 9(12) : 2724-2744. 2008

[3] A different approach to lifting efficacy based on a natural active ingredient. Schubnel L. SÖFW Journal, 133(9): 34-39. 2007

Deze gegevens worden slechts ter informatie gegeven, zij vormen in geen geval medische informatie en wij kunnen hiervoor geen aansprakelijkheid aanvaarden. Deze documenten kunnen uitsluitend gekopieerd en gedupliceerd worden ter informatie en voor een persoonlijk privé gebruik. Het gebruik van kopieën of duplicata voor andere doeleinden is uitdrukkelijk verboden en de gebruiker is hiervoor aansprakelijk volgens artikel L 122-3 van het wetboek van Intellectuele Eigendom.